woensdag 21 oktober 2009

Project #19 Flipboekje

Ken je ze nog? Die boekjes van vroeger die je zelf in elkaar knutselde. De afbeeldingen erin veranderden elke bladzijde een héél klein beetje, waardoor als je ze snel achter elkaar bladerde er een klein 'filmpje' te zien was?
Zet je camera in de sportstand en schiet achter elkaar foto's van je kids, die bijvoorbeeld op en neer springen, of je huisdier die na een dag wachten op zijn baasje kwispelend naar je toe komt snellen. Of je vrienden die in lachen uitbarsten. Talloze mogelijkheden dus. Mijn broer was onlangs aan het jongleren (een poging daartoe :) en dat bracht me op het idee voor dit boekje.

Wat heb je nodig?
* Een serie kleine foto's genomen in sportstand (10 of meer)
* 2 dunne chipboard delen voor de kaft (moet flexibel genoeg zijn)
* Stof of papier voor de voor en achterzijde van de kaft
* Een takje
* Een elastiekje
* 4 eyelets
* Cardstock
* Frutsels om het boekje op te leuken

Beplak de voorste en achterste kaft aan de binnen en buitenzijde. En bevestig 2 eyelets in de voorzijde en aan de (buitenkant van) de achterzijde.

Bepaal goed de volgorde van de foto's.


Knip uit cardstock een deel dat net zo groot is als de kaft. Ik heb hier voor verticale foto's gekozen, maar nog beter zijn horizontale foto's! BEGIN MET HET MAKEN VAN DE LAATSTE BLADZIJDE EN GEBRUIK DAARVOOR DE LAATSTE FOTO! En plak deze tegen de rand van het cardstock aan. Boven de foto zie je dus een vrije rand, die elke bladzijde smaller zal worden (je blijft dus van achter naar voor werken!). Mijn boekje is op deze projectfoto's al gebonden, maar dat is dus eigenlijk een laatste stap natuurlijk.

Maak de cardstock delen steeds 1 of 2 mm korter dan de vorige en plak weer steeds de foto tegen de rand aan.


De rand bij de binding van je boekje wordt dus steeds kleiner.
Als je alle cardstock fototags af hebt, dan maak je op de gewenste plek de gaatjes met je Crop-o-dile. (Ik heb het stapeltje tags met 2 lijmklemmetjes vastgezet en er toen in één keer gaatjes in gemaakt.)
Het binden van het boekje gaat alsvolgt. Neem het elastiekje en duw een lusje vanaf de achterste kaft, door de tags en de voorste kaft heen door de eyelet. Steek er aan de voorzijde een stokje doorheen. Nu heb je aan de achterzijde nog een grote lus hangen, die rek je uit naar de eyelet ernaast (nog steeds aan de achterzijde) en je herhaalt de eerdere handeling. Als hij tevoorschijn komt aan de voorzijde, dan haal je het lusje over het andere uiteinde van het takje heen.

Enne, als je niet van miniboekjes houdt, dan kun je je stapeltje tags ook gewoon op een layout bevestigen, als getuige van een stoeipartij of van een voetballer die scoort...

Flippen maar!

2 opmerkingen: